Welke uitgever is nog niet bezig met een transitie naar digitaal lesmateriaal? Da’s toch wendbaar, lekker ‘agile’? Bovendien helemaal van deze tijd, nietwaar? En boeken verouderen toch snel? Kun je eigenlijk wel hedendaags lesgeven met een papieren methode?
We hebben al heel wat initiatieven gehad. Van iPad-scholen en social media inzetten voor het onderwijs naar experimenten met virtual reality. Absoluut van deze tijd. Maar, zoals ik in het vorige artikel al schreef: niet voor elke leertaak bewezen effectief. Ik ben een voorstander van het boek als lesmethode. En dan liever een beetje op niveau, niet van die eindeloze invul-lesjes alstublieft, meneer de uitgever.
Mag ik je mijn aanpak even vertellen? Ik hou het kort.
- Als school stel je zelf een (aantal) bundel(s) samen uit de modules die ik bied.
- Wil je iets wat nog niet bestaat, dan zorgen we dat ’t er komt – in principe.
- Met printing on demand houd ik er geen voorraad op na. Onvoordelig voor mij, maar je zit als school in elk geval niet met achterhaalde informatie opgescheept.
- Mijn mbo-lesmethodes zijn van een niveau waarop de docent regelmatig nodig is om uitleg te geven, te begeleiden, te informeren en te sturen. Als leraar heb je wat mij betreft een super belangrijke rol.
- Je hebt één aanspreekpunt. Dat is de auteur. Lekker simpel.
- Ik kom bij je langs op school voor ‘n gratis training om optimaal met de methode om te gaan en vertrouwd te raken. Desnoods voor één collega.
- Elk jaar verschijnt er een nieuwe druk. Daarbij is jouw feedback verwerkt.
- Ik maak veel gebruik van filmpjes, werkvormen, praktische opdrachten. En zelfs van virtual reality. (investering: €14,95)
- Voorzien van een spiraalbinding. Klapt niet dicht, gaat bijna nooit stuk. En je kunt ‘m dubbelvouwen en naast je computer leggen 🙂
- Voor marktconforme prijzen.
Betekent het dat ik elke vorm van (digitale) vernieuwing afserveer? Zeker niet! Om feiten of strategieën te oefenen werkt een oefenprogramma prima. Om te oefenen met ontleden bijvoorbeeld, of te rekenen. VR kun je prima inzetten om door de bloedsomloop heen te lopen, een gesprek te oefenen of de Sahara te bezoeken in tien minuten. Maar laat je als school niet gek maken; elke student waardeert persoonlijk contact.
Inhoudelijk contact. Met een voorbeeldig mens. Iemand zoals jij, een sympathieke, hedendaagse en kundige leraar. 🙂